Shockschade

Bent u getuige geweest van een schokkende gebeurtenis?

Met vergoeding van shockschade wordt de schadevergoeding bedoeld, waarop u recht kunt hebben als u geconfronteerd bent geweest met een schokkende gebeurtenis waarbij uw naaste betrokken is geweest.

o4Slachtoffer.nl helpt slachtoffers gratis bij het indienen van een schadevergoeding bij shockschade.

Voorbeeldzaken:

SchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd
220000Brandstichting op huis overleefd, echter kinderen verlorenMan35
50000Moeder ziet dochter overlijden in eigen armen aan verwondingen steekpartijVrouw
40000Shockschade na verkrachting en moord op zijn dochterMan61
SchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd

Rechtshulp aanvraagformulier

Bel ons gratis nummer 0800-6334286 zodat u vanaf vandaag gratis wordt bijgestaan door een advocaat. U voorkomt dan ook dat uw rechten (door niet tijdig de juiste juridische stappen te ondernemen) komen te vervallen.

Uiteraard kunt u ook geheel vrijblijvend gebruik maken van onderstaand aanvraagformulier. Uiterlijk de volgende werkdag zal er telefonisch contact met u opgenomen worden door een letselschade advocaat (meestal dezelfde dag nog).

Monstertruck ongeval 28-9-14

Tijdens het evenement AutoMotorSportief aan de Stationsstraat in Haaksbergen is een monstertruck het publiek ingereden tijdens een demonstratie. Er zijn zeker veertig gewonden gevallen en omstanders melden één dode. Onder de slachtoffers zouden ook kinderen zijn.

Met vergoeding van shockschade wordt de schadevergoeding bedoeld, waarop u recht kunt hebben als u geconfronteerd bent geweest met een schokkende gebeurtenis waarbij uw naaste betrokken is geweest. Door getuige te zijn geweest van het ernstige voorval bent u misschien zodanig geschokt dat u zelf geestelijk letsel heeft opgelopen. Om van shockschade te kunnen spreken moet het daarbij gaan om psychisch leed, dat rechtstreeks door de confrontatie met het ongeval of de gevolgen ervan is veroorzaakt. Het bedrag dat voor shockschade wordt gevorderd is een vorm van smartengeld.

Om voor toekenning van shockschade in aanmerking te komen, is vereist dat:

§   Er een directe confrontatie heeft plaatsgevonden met de ernstige gevolgen van het voorval waarbij uw naaste is gedood of gewond;
§   De emotionele schok die teweeg is gebracht heeft geleid tot een ernstige mate van geestelijk letsel.
§   U en de overledene een nauwe en/of affectieve band hadden.

Shockschade moet niet in verwarring worden gebracht met affectieschade (verdriet om het overlijden van een naaste). Het wetsvoorstel om affectieschade te vorderen als vorm van smartengeld is in 2010 in de Eerste Kamer verworpen. Het is dus (nog) niet mogelijk een bedrag te vorderen aan smartengeld om het verlies van een naaste tot uitdrukking te brengen.

Welk bedrag aan shockschade passend is om te vorderen hangt van veel factoren af. Om de kans op toewijzing van het bedrag aan shockschade te verhogen is het van belang de psychische gevolgen goed in kaart te brengen. Als u overweegt een bedrag aan shockschade te vragen is het raadzaam hierover informatie in te winnen bij een (letselschade) specialist. Een (letselschade) advocaat heeft specifieke kennis van de smartengeldbedragen die in Nederland reëel zijn om te vorderen.