Als het mis gaat

In de meeste gevallen verloopt de afwikkeling van de schade goed. De verzekering van de tegenpartij vergoedt uw schade, de rechter wijst uw vordering tot schadevergoeding toe of u krijgt een betaling uit een fonds om schadeloos gesteld te worden.

In het strafproces kan het voorkomen dat u zich door toedoen van het Openbaar Ministerie niet heeft kunnen ‘voegen in het strafproces’, bijvoorbeeld omdat u geen voegingsformulier toegestuurd heeft gekregen. Ook kan het zijn dat uw voeging, om welke reden dan ook, niet in behandeling is genomen tijdens de strafzitting.

De procedure bij een omissie bij het Openbaar Ministerie (OM) is als volgt:

§  U moet een verzoek tot tegemoetkoming in dienen bij het OM dat de nalatigheid heeft begaan;
§  Er moet kunnen worden vastgesteld dat u door de nalatigheid van het OM zich niet heeft kunnen voegen;
§  U moet voornemens zijn geweest om te voegen in het strafproces;
§  Er vindt een marginale toetsing plaats van de door u gestelde schade;
§  U krijgt schriftelijk bericht over de tegemoetkoming van het Openbaar Ministerie.

Als is voldaan is aan de toets van het OM dan zal deze een bedrag aan u betalen als financiële tegemoetkoming. U is namelijk een eenvoudige, kosteloze mogelijkheid ontnomen om schadevergoeding te krijgen van de verdachte.

Nu de rechter geen uitspraak heeft gedaan over de door u gevorderde schade is er ook geen zekerheid dat de rechter het door u gevorderde bedrag ook daadwerkelijk volledig toegewezen zou hebben. Dit betekent dat de financiële tegemoetkoming in ieder geval bestaat uit een vergoeding van het griffierecht dat u schuldig zou zijn, wanneer u de vordering zou voorleggen aan de burgerlijke rechter in een civiele procedure. Daarnaast zal een inschatting worden gemaakt door het OM welke bedragen de rechtbank mogelijk zou hebben toegewezen als uw voeging tijdens de strafzitting behandeld zou zijn. De som van deze bedragen ontvangt u dan alsnog van het OM als tegemoetkoming voor het feit dat uw voeging niet in behandeling is genomen.Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/slachtoffer.nl/httpdocs/wp-content/plugins/gravityview/includes/widgets/search-widget/class-search-widget.php on line 1531

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/slachtoffer.nl/httpdocs/wp-content/plugins/gravityview/includes/widgets/search-widget/class-search-widget.php on line 1535
Uitspraak rechterSoort zaak specificeringSchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd

No entries match your request.

Uitspraak rechterSoort zaak specificeringSchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd