Spreekrecht

Als u slachtoffer bent van een misdrijf of nabestaande bent van een slachtoffer die door een misdrijf is overleden, dan kunt u tijdens de strafzitting een verklaring afleggen over de lichamelijke, emotionele of economische gevolgen van het delict. Dit heet het spreekrecht. Als u gebruik maakt van het spreekrecht kunt u tijdens de strafzitting het woord richten tot de rechter, de officier van justitie en de verdachte.

U kunt van het spreekrecht gebruik maken bij delicten waarop een gevangenisstraf staat van 8 jaar of meer (zoals moord en verkrachting). Daarnaast is het spreekrecht bedoeld voor een aantal andere in de wet genoemde misdrijven. Hierbij kunt u denken aan stalking, bedreiging en mishandeling of een verkeersongeval welke de dood of zwaar lichamelijk letsel tot gevolg heeft gehad.

Naast slachtoffer te zijn geworden van een van bovenstaande delicten dient u te voldoen aan de volgende voorwaarden:

§  U bent slachtoffer of nabestaande in de zaak;
§  De verdachte is opgespoord en moet bij de rechtbank verschijnen;
§  De verdachte moet voor de rechtbank verschijnen voor het feit waarvan u aangifte heeft gedaan.
§  U heeft van het Openbaar Ministerie bericht ontvangen dat u recht heeft op het spreekrecht.

Wilt u niet confrontatie met de verdachte aangaan tijdens de strafzitting, dan kunt u er ook voor kiezen om in een schriftelijke verklaring aangeven wat de gevolgen van het delict voor u zijn geweest. De schriftelijke slachtofferverklaring (SSV) wordt aan het strafdossier toegevoegd. De rechter, de officier van justitie en de advocaat van de verdachte lezen de verklaring al voor de strafzitting. Tijdens de strafzitting kan de rechtbank besluiten dat uw SSV wordt voorgelezen. U kunt ook gebruik maken van een combinatie van het spreekrecht en de SSV. Het voordeel daarvan is, dat u op het laatste moment nog kunt besluiten (door zenuwen of angst) om niet te spreken tijdens de strafzitting. In de SSV staan tenslotte ook al de gevolgen van het misdrijf beschreven.

Kinderen van 12 jaar of ouder mogen ook gebruikmaken van het spreekrecht en van de SSV. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 12 jaar die in staat zijn om voor hun eigen belang op te komen. Ouders mogen niet in plaats van hun kind spreken. Dat mag alleen als ze nabestaande zijn.

Om gebruik te maken van het spreekrecht of van de SSV geldt dat u te allen tijde alleen een beschrijving mag geven van de gevolgen van het misdrijf. U mag niet over het misdrijf zelf spreken of over de verdachte. Daarnaast dient u er rekening mee te houden dat de rechtbank de verdachte vrij kan spreken. Het spreekrecht en de SSV zijn ook niet bedoeld om een schadevergoeding te vragen van de verdachte. Zie voor de mogelijkheden: het voegingsformulier. Om gebruik te maken van het spreekrecht en/of de SSV zijn geen kosten verbonden. Als u overweegt van het spreekrecht of de SSV gebruik te maken kunt u zich wenden tot een advocaat of Slachtofferhulp Nederland.Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/slachtoffer.nl/httpdocs/wp-content/plugins/gravityview/includes/widgets/search-widget/class-search-widget.php on line 1531

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /var/www/vhosts/slachtoffer.nl/httpdocs/wp-content/plugins/gravityview/includes/widgets/search-widget/class-search-widget.php on line 1535
Uitspraak rechterSoort zaak specificeringSchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd

No entries match your request.

Uitspraak rechterSoort zaak specificeringSchadevergoedingKorte omschrijvingGeslachtLeeftijd